اختلافات شدید مذاهب 4 گانه اهل سنت در حالت دست ها در نماز
# مالکی ها مانند شیعیان دست باز نماز می خوانند و دست بسته نماز خواندن را مکروه می دانند.
# حنبلی ها دست راست را روی دست چپ گذاشته و آن را زیر ناف قرار می دهند!
# شافعی ها دست ها را روی سینه می گیرند!
# حنفی ها دست راست را روی دست چپ می گذارند و دست چپ را با انگشت ابهام و میانه می گیرند و دست ها را زیر ناف قرار می دهند!
امام مالک و علمای مالکی نظری مخالف با بقیه مذاهب اهل سنت دارند و حتی مستحب بودن تکتف در نماز واجب را قبول ندارند و آن را مکروه می دانند :
قال مالک المتوفی 176: فی وضع الیمنی علی الیسری فی الصلاة، قال: لا أعرف ذلک فی الفریضة ، وکان یکرهه ولکن فی النوافل إذا طال القیام فلا بأس بذلک یعین به علی نفسه ... .
امام مالک (رئیس مذهب مالکی) درباره قرار دادن دست راست بر دست چپ در نماز میگوید: این کار را در نماز واجب مستحب نمی دانم و آن مکروه است اما در نمازهای مستحبی اگر قیام طولانی شود اشکالی ندارد که کمک بگیرد از این کار برای خودش .
المدوّنة الکبری امام مالک : ج 1 ص 74 (الاعتماد فی الصلاة و الاتکاء و وضع الید علی الید).
----------------------
مبارکفوری می گوید :
وقال المالکیة بإرسال الیدین فی الصلاة قال الحافظ بن القیم فی الأعلام بعد ذکر أحادیث وضع الیدین فی الصلاة ما لفظه فهذه الآثار قد و ردت بروایة القاسم عن مالک قال ترکه أحب إلی وأعلم شیئا قد ردت به سواه انتهی
مالکی ها معتقد به دست باز نماز خواندن هستند ، حافظ بن قیم در الاعلام بعد از ذکر احادیث دست بسته نماز خواندن چیزی می گوید که عین کلام او اینچنین است ، این روایات رد شده است به روایت قاسم بن مالک که می گوید ترک آن نزد من محبوب تر است و من چیزی می دانم که با آن بقیه تظرات رد شده است .
تحفة الأحوذی - المبارکفوری - ج 2 - ص 73 - 75
----------------------
سمرقندی حنفی می گوید :
قال مالک : السنة هی ارسال الیدین حالة القیام .
مالک می گوید : سنت این است که در حال قیام دست ها را پایین بیندازی.
تحفة الفقهاء ج 1 ص 126 کتاب الصلاة باب افتتاح الصلاة (سننه).
----------------------
ابن رشد اندلسی در این باره می گوید :
اختلف العلماء فی وضع الیدین إحداهما علی الأُخری فی الصلاة، فکره ذلک مالک فی الفرض وأجازه فی النفل ورأی قوم أنّ هذا الفعل من سنن الصلاة وهم الجمهور، والسبب فی اختلافهم أنّه قد جاءت آثار ثابتة نقلت فیها صفة صلاته علیه الصلاة والسلام، ولم ینقل فیها أنّه کان یضع یده الیمنی علی الیسری.
علما درباره قرار دادن دو دست یکی بر روی دیگری در نماز اختلاف کردند ، بنابر این مالک آن را در نماز واجب مکروه میداند و در نماز مستحبی اجازه میدهد و عده ای معتقدند که این فعل از مستحبات نماز است و آن جمهور علما هستند، و سبب در اختلاف آنها این است که روایات معتبری در صفت نماز پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم وارد شده است که در آن نقل نشده است که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در نماز دست راست را بر پشت دست چپ گذاشته باشد.
بدایة المجتهد: ج 1 ص 112 کتاب الصلاة چاپ دارالفکر.
----------------------
الحنفیة قالوا : کیفیته تختلف باختلاف المصلی . فإن کان رجلا فیسن فی حقه أن یضع باطن کفه الیمنی علی ظاهر کف الیسری محلقا بالخنصر والإبهام علی الرسغ تحت سرته . وإن کانت امرأة فیسن لها أن تضع یدیها علی صدرها من غیر تحلیق
حنفیه میگویند : نحوه انجام آن به اعتبار نماز گزار مختلف است بنابر این اگر نمازگزار مرد است برای مرد بهتر است برای او مستحب است که کف دست راستش را بر پشت دست قرار دهد و دست چپ را با انگشت ابهام و میانه بگیرد و آن دو را روی لگن و زیر ناف قرار دهد ، و برای زن بهتر است که دستهایش را بدون آن که به هم بچسباند روی سینه اش بگذارد.
الفقه علی المذاهب الاربعة ج 1 ص 251 ، کتاب الصلاة با ب وضع الید الیمنی علی الیسری فی الصلاة ، الفقه علی المذاهب الاربعه ج 1 ص 285 المکتبة الشاملة اصدار اول .
----------------------
الحنابلة قالوا : السنة للرجل والمرأة أن یضع باطن یده الیمنی علی ظهر یده الیسری ویجعلها تحت سرته
و حنابله میگویند : تکتف برای مرد و زن سنت است و بهتر این است که کف دست راست را بر پشت دست چپ گذاشته و آن را زیر ناف قرار دهد.
الفقه علی المذاهب الاربعة ج 1 ص 251 ، کتاب الصلاة با ب وضع الید الیمنی علی الیسری فی الصلاة ، الفقه علی المذاهب الاربعه ج 1 ص 285 المکتبة الشاملة اصدار اول .
----------------------
الشافعیة قالوا : السنة للرجل والمرأة وضع بطن کف الید الیمنی علی ظهر کف الیسری تحت صدره وفوق سرته مما یلی جانبه الأیسر .
و شافعیه میگویند : برای مرد و زن مستحب است که کف دست راست را بر پشت دست چپ پایین سینه و بلای ناف به طرف چپ بدن قرار دهد.
الفقه علی المذاهب الاربعة ج 1 ص 251 ، کتاب الصلاة با ب وضع الید الیمنی علی الیسری فی الصلاة ، الفقه علی المذاهب الاربعه ج 1 ص 285 المکتبة الشاملة اصدار اول .
----------------------
در این مساله آن قدر اختلاف شده است که بعضی از علمای بزرگ اهل سنت به تمسخر بقیه دست زده اند که نمونه ای از آن کلام شافعی است در مبسوط است که گذاشتن دست زیر ناف را اشاره به عورت و گذاشتن دست روی سینه را نگه داشتن ایمان در نماز تعبیر کرده است :
----------------------
وعند الشافعی رضی الله تعالی عنه الأفضل أن یضع یدیه علی الصدر لقوله تعالی فصل لربک وانحر قیل المراد منه وضع الیمین علی الشمال علی النحر وهو الصدر ولأنه موضع نور الایمان فحفظه بیده فی الصلاة أولی من الإشارة إلی العورة بالوضع تحت السرة وهو أقرب إلی الخشوع والخشوع زینة الصلاة
و در نظر شافعی افضل است که نمازگزار دو دستش را بر سینه قرار دهد به خاطر قول خدای متعال فصل لربک وانحر گفته شده مراد از آن قرار دادن دست راست بر روی دست چپ است بر روی نحر و آن سینه است و به خاطر اینکه سینه جایگاه نور ایمان است پس حفظ ایمان با دستش در نماز بهتر از اشاره به عورت با قرار دادن دو دست زیر ناف است و آن به خشوع که زینت نماز است نزدیکتر است .
المبسوط - السرخسی - ج 1 - ص 24
البته اینجا دو سوال به ذهن می رسد که آیا ایمان قابل لمس است که با دست باید آن را حفظ کرد ؟ و سوال دوم اینکه راهنمایی بفرمایند در وقتی که نماز نمی خوانیم تا دستمان بر سینه باشد چگونه ایمان خود را نگه داریم؟
سوال از اهل سنت
# آقایانی که خود را اهل سنت (!) نامیده اید ، بالاخره عمل کدامتان مطابق سنت و نماز پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) است؟!
# دست باز یا زیر ناف یا روی ناف یا روی سینه؟!