آیا طبق روایات شیعه ، متعه (ازدواج موقت) در جنگ خیبر حرام شده است؟
سوال:
خسته نباشید از شما تقاضا دارم و خواهش میکنم که جواب سوال های بنده را مستند بدهید. یکی از دوستان با مشاهدهی شبکههای ماهوارهی، سوالاتی از بنده پرسیده و من چون اطلاع کاملی از آنها نداشتم کامل جوابش را ندادم، لطفا و خواهشا جواب های این سوالات را به ایمیل بنده بفرستید و در سایت قرار دهید.
یکی از سؤالاتش این است:
«در کتب شیعه آمده است که گوشت الاغ و همچنین متعه در جنگ خیبر تحریم شد؟ آیا این روایت صحیح است یانه؟
الاستبصار طوسی جلد 2 صفحه 142»
پاسخ اول: این روایت از روی تقیه بوده است و مورد قبول نیست.
روایت مورد سؤال شما را مرحوم شیخ طوسی در کتاب «تهذیب و استبصار» این گونه آورده این است:
محمد بن یحیى عن أبی جعفر عن أبی الجوزا عن الحسین بن علوان عن عمرو بن خالد عن زید بن علی عن آبائه عن علی علیهم السلام قال : حرم رسول الله صلى الله علیه وآله یوم خیبر لحوم الحمر الأهلیة ونکاح المتعة.
از علی علیه السلام نقل شده که فرمود: رسول خدا صلی الله علیه وآله در روز خیبر گوشت الاغ اهلی و نکاح موقت را حرام کرد.
الطوسی، الشیخ ابوجعفر، محمد بن الحسن بن علی بن الحسن (متوفاى460هـ)، تهذیب الأحکام، ج 7، ص252، تحقیق: السید حسن الموسوی الخرسان، ناشر: دار الکتب الإسلامیة ـ طهران، الطبعة الرابعة،1365 ش .
=========
متن روایت فوق از نظر علمای شیعه مورد قبول نیست؛ زیرا این روایت از روی تـقـیـه صادر شده است. از این رو، هیچ یکی از علمای شیعه بر اساس آن فتوا نداده اند.
مرحوم شیخ طوسی بعد از نقل این روایت می فرماید:
فان هذه الروایة وردت مورد التقیة وعلى ما یذهب إلیه مخالفوا الشیعة ، والعلم حاصل لکل من سمع الاخبار ان من دین أئمتنا علیهم السلام إباحة المتعة فلا یحتاج إلى الاطناب فیه . وإذا أراد الانسان ان یتزوج متعة فعلیه بالعفائف منهن العارفات دون من لا معرفة لها منهن.
این روایت از روی تقیه و بر طبق مذهب مخالفان شیعه وارد شده است. کسانی که روایات شیعه را شنیده اند، برایش علم حاصل می شود که جواز ازدواج موقت در تعالیم ائمه ما می باشد؛ بنابراین نیاز به بحث طولانی در این زمینه نیست. وقتی انسان بخواهد ازدواج موقت کند، باید با زنان عفیف و پاکدامن ازدواج کند نه با کسانی که نسبت به عفت شان شناختی ندارند.
الشیخ الطوسی، تهذیب الأحکام، ج 7، ص252
=========
و در کتاب استبصار نیز میگوید:
فَالْوَجْهُ فِی هَذِهِ الرِّوَایَةِ أَنْ نَحْمِلَهَا عَلَى التَّقِیَّةِ لِأَنَّهَا مُوَافِقَةٌ لِمَذَاهِبِ الْعَامَّةِ وَ الْأَخْبَارُ الْأَوَّلَةُ مُوَافِقَةٌ لِظَاهِرِ الْکِتَابِ وَ إِجْمَاعُ الْفِرْقَةِ الْمُحِقَّةِ عَلَى مُوجَبِهَا فَیَجِبُ أَنْ یَکُونَ الْعَمَلُ بِهَا دُونَ هَذِهِ الرِّوَایَةِ الشَّاذَّةِ.
توضیح پیرامون این روایت این است که آن بر تقیه حمل می کنیم؛ زیرا با مذاهب اهل سنت موافق است. روایاتی نیز که قبل از این روایت نقل شد، موافق با ظاهر قرآن است و اجماع فرقه بر حق شیعه نیز بر طبق همان روایات قبل از این است. بنابراین واجب است به آن روایات عمل کنیم نه این روایت شاذ (تک و خلاف قاعده).
الشیخ الطوسی، الاستبصار، ج 3، ص 142
=========
مرحوم شیخ حر عاملی نیز بعد از نقل روایت میگوید:
أقول : حملت الشیخ وغیره على التقیة - یعنی فی الروایة - لان إباحة المتعة من ضروریات مذهب الإمامیة ، وتقدم ما یدل على ذلک، ویأتی ما یدل علیه ...
میگویم: شیخ و غیر ایشان این روایت را بر تقیه حمل کرده اند؛ زیرا حلال بودن متعه از ضروریات مذهب شیعه است و روایاتی که بر این مطلب دلالت میکند، قبل از این آمد و در ادامه نیز دلایلی که بر جایز بودن ازدواج موقت دلالت می کند، می آید. ...
الحر العاملی، محمد بن الحسن (متوفاى1104هـ)، تفصیل وسائل الشیعة إلی تحصیل مسائل الشریعة، ج 21، ص 12، تحقیق و نشر: مؤسسة آل البیت علیهم السلام لإحیاء التراث، الطبعة: الثانیة، 1414هـ.
پاسخ دوم: روایات متعدد اهل سنت و شیعه اثبات می کند که متعه توسط عمر بن خطاب حرام شد.
حتی اگه فرض کنیم سند این روایت درست است و از روی تقیه صادر نشده باشد ، باز هم روایت ارزشی ندارد و مورد قبول نست ، چون متن این روایت موافق با روایات متعدد اهل سنت و شیعه می باشد که اثبات می کنند متعه (صیغه) توسط عمر بن خطاب حرام شده است نه توسط پیامبر (ص)
فـیـلـم
آیا طبق روایات شیعه ، متعه (ازدواج موقت) در جنگ خیبر حرام شده است؟
برای پخش آنلاین روی فیلم کلیک کنین.
برای دانلود ایــــــنــــــــجــــــا کلیک کنین.